CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Saturday, November 20, 2010


Bahan-bahan:
Jantung pisang
Santan ~ secukupnya
2 batang serai, dititik
1 keping asam keping(gelugor)
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan stok ikan bilis (jika suka)

Bahan dikisar:
1 biji bawang besar
4-5 batang cili api ~ nak pedas tambah lagi sedikit ikan bilis
1 cm belacan

Cara penyediaan:
1. Potong jantung pisang, cuci dan rebus hingga 3/4 lembut, toskan dan bilas dgn air sejuk.
2. Dalam periuk, masukkan jantung pisang tadi, serai titik, bahan2 dikisar, asam keping, serbuk kunyit dan santan.
3. Letak atas dapur dan masak hingga mendidih. Kacau selalu dengan menggunakan api sederhana.
4. Kemudian perisakan dgn garam, gula dan stok ikan bilis (jika suka).
5. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment