Bahan-Bahan:
1 mangkuk bunga betik (dari pokok betik jantan)7 batang cili api,
4 biji bawang merah,
3 biji bawang putih,
1.00g udang kering,
1 cawan kelapa parut,
belacan,
assam jawa dan asam keping,
garam dan gula secukup rasa.
Cara:
Bunga betik di rebus bersama 3 asam keping untuk hilangkan rasa pahit(rebus hingga empuk)Cili, bawang merah dan putih, udang kering, belacan ditumbuk bersama sedkit garam,Gaulkan kelapa parut bersama bahan tumbuk ,assam jawa , gula dan garam.
Bunga betik ditoskan untuk hilangkan air.
Masak bahan yang digaul tadi dalam kuali.
masak atas api hingga berbau wangi , rasa asam garam dan gula baru masukkan bunga betik dan kacau selama 5 minit. Angkat sedia untuk dimakan
Cadangan Hidangan:
Hidangan ini rasanya pahit sedap sesuai untuk yang ingin awet muda,
Jika suka boleh ganti udang kering dengan ikan bilis
Resipi ini boleh diubah suai guna pucuk betik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment